Vénusz Apartmanház
 
 
Múzeumok, Műemlékek

RÉGÉSZETI MÚZEUM

Régészeti múzeum, KorfuRégészeti szempontból igen jelentős tárgyak kerültek itt kiállításra. A legértékesebb ezek közül kétségtelenül a Gorgót ábrázoló timpanon. Az időszámításunk előtti 6. századból származik, a dór Artemisz templom nyugati homlokzatát díszítette. A Gorgó arcvonásai félelmetesek, a mitológia szerint, ha valaki ránézett, azonnal kővé vált. Számos sírlelet is van itt a történelem előtti időkből, különböző tárgyak az okóri görög szentélyeiből, valamint az akkor virágzó gazdaság bizonyítéka, a korfui ezüstpénz. Cím: Korfu város, Vraila u.5.

ÁZSIAI MŰVÉSZETEK MÚZEUMA

A kiállítás a Szt. Mihály és György Palotában látható. A több, mint 10ezer kínai és japán tárgy gyűjteménye Európában egyedülálló. Gregorios Manos, Görögország távol-keleti nagykövete adományozta a tárgyak többségét. Paravánok, festmények, porcelánok, maszkok, fegyverek, szobrok kaptak itt helyet, amelyek bemutatják a kínai, a japán és az indiai művészeteket. Maga a palota 1818 és 1823 között épült máltai homokkőböl, George Whitmore tervei alapján, az angol kormányzók rezidenciájaként. Cím: Kormányzósági Palota, Espianada tér.

 

ACHILLEION MÚZEUM

Achilleon  10 km-re Korfu várostól található, Gastouri faluban a Sissi Palota. 1891-ben készült el a neo-klasszicista nyaraló, melyet kedvenc hőséről, Achilleuszról nevezett el. 1907-ben II.Vilmos császár vásárolta meg a kastélyt, aki kicsit átalakította. A háborúk idején tönkre ment, de később kaszinóként működött, ekkor felújították. Ma az alsó szinten a két tulajdonos emlékére rendeztek be egy kis múzeumot, ahol személyes tárgyaikat és korabeli bútoraikat csodálhajuk meg. A palota rendezett kertjében csodálatos szobrok vannak, melyek a görög mitológiát idézik.

MON REPOS MÚZEUM

Mon Repos Múzeum  A palota egy 250 hektáros park közepén található, a Kanoni félszigeten. 1826-ban kezdte építettni Frederic Adams angol kormányzó, aki korfui feleségének szánta. Az angol királyi család is sokáig használta az épületet, Fülöp herceg például itt született. Az emeleten korfu történeti kiállítás kapott helyet, a környéken feltárt ókori település leleteiből. A földszinten az angol kormányzók bútorai láthatóak, valamint Pavlos Prosalentis, korfui szobrász művei.

FOLKKLÓR MÚZEUM – SINERADES

A hangulatos falucskában, Sineradesben található a néprajzi múzeum, ahol megtekinthetjük egy régi, 1860 körüli korfu hagyományos lakóház épületét és korabeli berendezését. Mindennapi használati tárgyakat találunk, a konyha és a szoba úgy néz ki, mintha lakói épp most hagyták volna el.

KAPODISTRIAS MÚZEUM

Marya Desylla Kapodistria adományozta a múzeum létrehozásához szükséges személyes tárgyakat. A kétszintes villa, melyben a múzeum helyet kap, szintén a Kapodistrias család tulajdona. Ioannis Kapodistrias Korfun született 1776-ban, amikor a sziget még a Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozott. Itáliában orvosi egyetemet végzett, Görögország oroszországi nagykövete volt, majd a független görög állam első allámfője lett. Igazi demokrata volt, talán túlságosan megelőzte korát az európai unió megálmodójaként. Merénylet áldozataként veszíti életét. Az 1981-ben alapított műzeumban láthatjuk bútorait, korabeli műtárgyakat, cikkeket és egyéb a munkásságával kapcsolatos tárgyakat. Cím: Korfu város, Evropouli

VÁROSI KÉPTÁR

A képtár a Szent Mihály és György Palota jobb mellékszárnyában található. A kiállítás anyaga a 19. századi korfui festők képei, melyek legtöbb esetben a szabadságharcot ábrázolják, de találunk itt régebbi, 16.-18. századi híres festők munkáit is. A Palota kertjében művészkávéház működik. Cím: Korfu város, Esplanada

SZERB MÚZEUM

 Az 1915-17-es évek elevenednek meg a szemünk előtt a Szerb Katonai Múzeumban. 1916.október 6-án az osztrák-magyar támadás a szerb front összeomlásához vezetett. A szerb hadsereg maradványai és a bukott szerb kormány, mintegy 150 000 fő, talált menedéket Korfun. 3 éven keresztül tartózkodtak itt, és az ebből az időből származó fényképek, katonai egyenruhák, zászlók, orvosi műszerek és fegyverek kerültek kiállításra.A Szerb Központot 1913-ban alapították, a székházként használt elegáns barokk palotát a városi önkormányzat bocsátotta rendelkezésre. Cím: Korfu város, Moustoxidou u.19.

SZOLOMOSZ MÚZEUM

Rakparton található, a görög nemzeti költő, Dioniszosz Szolomosz háza. A II. Világháború után az épületet felújították, de eredeti homlokzatát meghagyták. A leghíresebb újgörög költő, akinek Szabadsághimnusza lett a görög nemzeti himnusz. (melyet Nikolaosz Mandzaros, egy szintén korfui zeneszerző zenésített meg). A költő személyes tárgyait láthatjuk, íróasztalát és könyvtárát. Cím: Korfu város, Arseniou

BIZÁNCI MÚZEUM

A Rakparton található a 15. századi Andivouniotissa templom. Korfui nemeseket temettek ide, a sírkövekre a nemesi családok címereit vésték. A templom belsejébe a tengerre néző lépcsősor tetején található kapun át juthatunk. A teljes restaurálás után a templomban múzeumot rendeztek be. A gazdag ikongyűjtemény főleg a 15-19. századi krétai mesterek munkáiból áll. (A mintegy 90 kép eredetileg is a templom tulajdona volt.) Cím: Korfu város, Arseniou

KAGYLÓMÚZEUM

Kagyló múzeumBenitses eléjén, a város felé vezető úton találjuk a Kagyló Múzeumot. Ezt mindenképpen érdemes meglátogatni. A múzeum március 1. és október 31. között minden nap nyitva van 10:00 és 18:00 között. A belépő felnőtteknek 4 Euro, gyerekeknek 2 Euro. Napoleon Sagias gyűjteményét tekinthetjük meg, aki 20 évig élt Ausztráliában, és a hobbija a búvárkodás és a kagylógyűjtés. 1989-ben tért haza Korfura és ekkor alapította az Európában egyedülálló kiállítást, ahol rengeteg kagylót és egyéb érdekes tengeri állatot láthatunk.

BANKJEGYMÚZEUM

Bankjegymúzeum, Korfu1981 óta működik A Jón Bank gyönyörűen felújított neoklasszicista épületében, a Szent Szpiridon templom előtti téren. Megtekinthetjük a Jón állam első nyomott bankjegyeit, Kapodosztriász híres pénzét, török papírpénzeket, valamint az olasz és német megszállás alatt kibocsájtott bankókat. Értékes bélyegek, pecsétek és borítékok is helyet kaptak. Ez a múzeum őrzi az első görög papírpénz tervezetét, Mihail Axelos, korfui szobrászművész alkotását. Az épület egy másik termében egy régi vésnök műhelyének hasonmását láthatjuk, egy külön teremben pedig bemutatják a bankjegynyomás bonyolult folyamatát.
Cím: Korfu város, Platia Iroon Kypriakou AgonaGoogle
 
 

Venus Apartmanház - Benitses, Korfu, Görögország