Vénusz Apartmanház
 
 
Autó és Motorbérlés
 

Autóval Korfun A szigeten szinte mindenhol van lehetőségünk autót bérelni, ha esetleg egy kis autós kirándulásra támad kedvünk. Általában több autókölcsönző is van egy-egy településen, ezért választékban nem lesz hiány. A legkisebb autóktól kezdve, a középkategórián át, egészen a mini buszokig szinte bármit lehet kölcsönözni. Nézzük át gyorsan, hogy mi szükséges az autókölcsönzéshez és mire kell odafigyelni.

Először is nézzünk szét, hogy melyik kölcsönzőben mit ajánlanak, milyen akciók vannak. Az utók árai szintén szezontól függően változnak, elő- és utószezonban jóval kedvezőbbek, mint főszezonban. Ha sikerült megtalálni a megfelelő autót és helyet, akkor már csak a jogosítványunkra és némi kézpénzre lesz szükségünk. A kölcsönzőkben elfogadják a sima „B” kategóriás jogosítványt, nem szükséges beszerezni a nemzetközit. Sok helyen vannak bizonyos kritériumok a jogosítvánnyal kapcsolatban, mint például: a jogosítványnak egy évnél régebbinek kell lennie és a tulajdonosa pedig legalább 21 éves kell, hogy legyen.

Sajnos a kölcsönzési szerződés általában görög nyelven készül, de a legtöbb helyen angolul is feltüntetik. Mindebből következik, hogy valamilyen nyelvtudásra szükségünk lesz ha boldogulni szeretnénk!

TIPP: ha utazási irodával érkeztünk a szigetre nyaralni, akkor mindenképpen érdemes a telepített idegenvezetőhöz fordulnunk, ami a legbiztonságosabb! Az utazási irodáknak általában mindenhol megvannak a saját szerződéses kölcsönző partnerei, ami garanciát jelent arra, hogy ha rajtuk keresztül bérlünk valamilyen járgányt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt tartalmazza a szerződés, amit mondanak. Ebben az esetben még az idegenvezetők segítségét is igénybe vehetjük, hiszen ők általában mindent el tudnak intézni és velük magyar nyelven tudunk kommunikálni. Tehát érdemes az irodán keresztül bérelni.

 

A fizetendő díjban (általában) benne van a biztosítás is, mely a legtöbb helyen önrészes biztosítást takar. Ez azt jelenti, hogy ha mi okoztuk a kárt, akkor a mi felelősségünk az önrész erejéig terjed, amely kategóriánként változik. Ha nem mi voltunk a kár okozói, akkor természetesen semmit nem kell fizetnünk. A kölcsönzők különböző kedvezményeket alkalmaznak, ezek közül a legáltalánosabb a kilométer korlátozás. Ez azt jelenti, hogy ha csak egy napra béreltük az autót, akkor meghatározott kilométert autózhatunk (pld. 100 km), és az e fölött megtett kilométerekért plusz  díjat kell fizetnünk. Három vagy több napra bérelt autó esetén azonban semmiféle korlát nincsen. A kölcsönzési díjak is általában annál kedvezőbbek, minél több napra viszzük el az autót.

 

Az autókhoz általában adnak térképet, de ezek sok esetben csak reklám célokat szolgálnak és nem túl részletesek. Megéri beruházni inkább egy komolyabb térképbe, ami kb. 2 Euróba kerül és bármelyik szupermarketben beszerezhető.

  A kölcsönzési díjak nem tartalmazzák az üzemanyag árát, azt nekünk kell fedeznünk. Benzinkút nagyon sok helyen van, viszont a nyitva tartásuk eltér az itthon megszokottól. Általában reggel 7.00 órától este 21.00 óráig vannak nyitva, és vasárnap majdnem mind zárva van! Tehát amikor tankolunk, gondoljunk ezekre, nehogy kifogyjon a benzin és ott álljunk az út szélén tehetetlenül. Az autókat általában ugyanannyi benzinnel kell visszavinnünk a kölcsönzőbe, mint amennyivel elhoztuk.

Természetesen ez a kis összefoglaló nem tartalmaz minden információt, ugyanis a különböző helyek között vannak eltérések. Éppen ezért javasoljuk, hogy minden esetben kérjük ki a helyi képviselő vagy idegenvezető tanácsát, segítségét  az autóbérléshez.

 

Kellemes kirándulást, vezessenek óvatosan!

 Google
 
 

Venus Apartmanház - Benitses, Korfu, Görögország