Vénusz Apartmanház
 
 
Korfuváros

Korfu - Kerkyra

Κέρκυρα

Korfuváros

 

Korfu a sziget kedves, csalogató fővárosa, turistakikötő és kereskedőváros, a dombos keleti parton fekszik, szép kilátással az albán hegyekre.

Városképe, a belváros keskeny homlokzatú, többszintes, elegáns házaival (néhányuk még a velencei időkből való, 300-400 éves), noha a távolból Dél-Olaszország városaira emlékeztet, mégis sajátos arculatú.

Ezt a benyomást a különböző európai kultúrák elemeinek keveredése még inkább erősíti. Korfuban vannak Velencére emlékeztető, girbe-gurba utcácskák és sikátorok, magas, árkádos házakkal, melyek zsongnak az élettől, franciás, Párizst idéző épületek, tipikus, angol stílusú középületek és nem utolsósorban görögös házak. Éppen ez a keveredés hangsúlyozza a város sajátos báját. A belváros szűk utcácskáinak és még szűkebb sikátorainak kuszasága egyaránt nehezíti a gyalogosok és az autósok eligazodását; itt elkell a jó tájékozódási képesség, hiszen még többé-kevésbé helyinek számító is eltévedhet.

 

Kerkyra

Legjobb, ha a városnézés előtt, legyen az gyalogos vagy autós, keressünk egy közismert pontot, melyhez igazodhatunk, pl. a Szpianada az Eszplanáde déli része. A városi strand neve Mon repos; rendszeres autóbuszjárattal megközelíthető (kb. fél óra, Kanoni irányába). Fürödhetünk még a Cavalieri szálloda alatti szabad strandon is. A város északi határán található az Új és a Régi Kikötő, ahonnan jobbra a Neon Frufiont, az Új Erődöt látjuk melyet a velenceiek egy sikertelen török támadás után 1576-1589 között építettek, felső részét pedig az angolok 1815-ben megerősítették. A kikötő felöli oldalon, az északi falban lévő egykori kapu felett ma is látható a Szent Márk oroszlánja-ként emlegetett dombormű. Az erőd keleti oldalán van a Szpilia tér.

 

Szent Spiridon templomAgiosz Szpiridon templom: 1589-ben a város védőszentjének, Szent Szpiridonnak, 1456-ban Konstantinápolyból idemenekített csontjai őrzésére építették. Csontjait csodatevőként tisztelik. A hagyomány szerint ez az ereklye mentette meg a szigetet 1630-ban egy pestisjárványtól, 1716-ban a törököktől és később egy éhínségtől is. Évente négyszer, Virágvasárnapon, Húsvét vasárnapján, augusztus 11-én (a szent születésnapján) és november első vasárnapján ünnepi körmenetet tartanak, melyen a koporsót nagy kísérettel viszik át a városon, így emlékezve a szent tetteire. Korfun ma is felettébb kedvelt keresztnév a Szpiridon vagy Szpirosz. Egy templom homlokzatát utánzó ikonosztáz mögött, jobbra a diakonikonban található a szent csontjait rejtő ezüstkoporsó. A mennyezet eredeti freskóit az 1830-as restaurálás során közepes másolatokkal pótolták; velencei olajlámpák és gyertyatartók.

  A városházát a velenceiek emelték 1663-ban a városi kereskedők kaszinójaként, majd 1720-ban színházzá építették át. Az épület keskeny (keleti) oldalán szobor idézi Francesco Morosini velencei földesúr emlékét, aki 1687-ben Moreánál (a Peloponnészosz korábbi neve) legyőzte a törököket.

A korfui régi erődRégi Erőd: 1386-ban emelték és 1550-ben kibővítették. Azon a két csúcson áll, melyről a várost elnevezték. A szikla peremén a szárazföldi, tetején a tengeri kastély van. A domb déli lábánál áll az 1840 körül, dór stílusban épült helyőrségi templom az Ajiosz Georgiosz. Bár az erőd több érdekes része ma már nem látható, a nyugati dombról kínálkozó gyönyörű kilátás mégis megér egy látogatást. (A képgaléria megtekintéséhez kattintson IDE!)

 

Korfu

 

 

 


A régi erőd helyén az V. század körül kisebb földsáncből és kövekből épült vár állott. Ezt erősítették meg bizánciak, akik a vandálok, gótok és szlávok ellen védekezésül telepítették ide a fővárost. Az udvaron dór stílusú oszlopos helyőrséget építettek. A lakóépületeket földalatti labirintusokkal kötötték össze. A tenger felöli falakat megmagasították. A 18. században az építményt széles vizesárokkal vették körül, melyet ma kikötőnek használnak. A csatorna fölött felvonóhíd vezet át. A várba az Esplenadéról egy hídon át juthatunk be. A sziklatömböt uraló épület kazamatái, lovagtermei és bástyái az egykor még a török által is bevehetetlen várat idézik. A múzeum és a lapitárium elmúl korokról mesél. Természetesen nemcsak bizánci mozaikokat láthatunk itt, hanem a több, mint négyszáz évig tartó velencei uralom emlékeként falfestményeket és domborműveket is. A világítótorony ma is segíti a hajók tájékozódását és működik a várkápolna is.

Korfu - Kanoni félszigetAz 5 km-es tengerparti sétány túlsó végét a Kanoni félsziget foglalja el. A két kikötő közötti terület volt az antik Kerkyra városa, melynek teljes feltárásával még adós a régészet. A dús növényzettel borított szép kis félszigeten építették fel az angol kormányzók nyári rezidenciáját. Itt szállt meg Erzsébet királyné, amikor helyet keresett kastélyának felépítéséhez, és itt született 1921-ben Fülöp Edingboroughi herceg Erzsébet angol királynő férje.

Korfu - Kanoni félszigetA főváros és Perama között van a Halikiopolusz  laguna. Ennek töltésére épült Korfu repülőterének kifutópályája. Itt van a sziget jelképének számító Vlaherna kolostor, mely egy félszigeten áll, mögötte pedig a kis Pontikonissi az Egér sziget. Örökzöldek közt kanyargó fehér lépcsői egy kis zárdához vezetnek. A Vlaherna és környéke Korfu leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett látványossága. A szemközti szárazföldről keskeny gyaloghídon is elérhető a fehérre meszelt aranytornyos templom. Látogatók ezrei zarándokolnak erre az egyszerűségében is megkapó helyre. A meredek falú zöld növényzettel borított domb tetején épült teraszos kávéházból pazar kilátás nyílik a kolostorra és a mindig más színben játszó tengerre.

Korfu - Új erődAz új erődöt a velenceiek építették és mi másnak is keresztelték volna, mint Szent Márknak. A szárnyas oroszlán máig fennmaradt a kapu fölött. Ma a görög haditengerészet bázisát találjuk itt. A kikötőben azonban alig látni hadihajót. Több a hatalmas komp, melyek az olaszországi Velencéből hoznak autós turistákat. Szárnyashajóval akár harmadára is csökkenthető a menetidő, azonban hullámzó tengeren utazni rajta felér bármelyik extrém sporttal.

A festői Kampiello negyedben találjuk a bizánci múzeumot. Ezt a 15. században épült Panagia Antigoniotissa templomban rendezték be. Itt a 11. századtól kezdve mutattak be festményeket és ikonokat, többek között olyan híres mesterektől, mint Canes, Lombardos vagy Damaskinos.

A Monergia (?) teraszáról a velencei kikötőre látunk, melyet akárcsak Koson és Rodoszon, itt is Mandrakinak hívnak. Velencei gályák helyett ma turistahajók gyülekeznek itt. A főváros egésze leginkább olasz tengerparti városok, vagy a francia riviéra érzetét kelti. A szűk sikátorok, árkádok és kapualjak enyhet adnak a nagy nyári hőségben. A festői kis utcák szabálytalan alaprajzú kis terekre vezetnek.

Korfu - Szent György palotaA főtér az Esplanada északi oldalán álló neoklasszicista épületet a Napóleoni idők után emelték. Ez volt az angol kormányzók hivatala. Első lakója a hírhedten keménykezű Maitland kormányzó volt. A parkban egy népszerű angol Sir Frederik Edems szobra áll, aki hatható segítséget nyújtott Korfu vízellátásának kiépítésében. Később a Jón szenátus ülésezett az épületben. A britek kivonulása után a görög királyi család rezidenciája lett. Ma múzeum, ahol kivételesen gazdag ázsiai műgyűjteményt állítottak ki. 1994-ben itt tartották az Európai Unió csúcsértekezletét.

Ahogy Krétára, úgy Korfura is jellemző városi közlekedési eszköz a Konflis. Az óváros hangulata kovácsoltvas erkélykorlátaival, kék vagy zöld zsalutábláival a francia uralom emlékét idézi. A harangtornyok régi kutakra és girbe-gurba meredek lépcsőkre vetik árnyékukat.

Korfu - Esplanada térA mai város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér az Esplanada. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. Valamikor csak nemesemberek sétálhattak itt. Ma a turisták vették birtokukba a nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsort. Az éttermek és kávézók terasza éjjel nappal zsúfolt. Helyiek és külföldiek egyaránt itt isszák meg legszívesebben frappéjukat, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A görög kávézók természetes a társadalmi élet központjai is, ahol lehet nézelődni, újságot olvasni, de beszélgetni, pletykálkodni is. A teret számos ház elbontásával a velenceiek alakították ki. Egyrészt biztosította az erőd védőinek szabad kilátását, másrészt gyakorlótérnek használták. Ma hatalmas méreteit kihasználva nyaranta fesztiválokat, vallási ünnepeket és szabadtéri koncerteket rendeznek itt. A keskeny sikátorok fölött kifeszített kötélen ruhák száradnak, amúgy olasz módra.

Korfu - A híres ListonGörögország szerte, így Korfun is az Európai Unió komoly segítséget ad a műemlékek felújításához. Ha mégis látunk kopott, omladozó házat, az nem feltétlenül jelent pénzhiányt. Sok óvárosi házat azért nem újítanak fel, hogy hangulatosabb, patinásabb legyen. Ez alól természetesen kivételt képeznek a középületek. Itt van a rendőrség, a posta, a légitársaság, a turistahivatal és a vámhivatal épülete, és persze számos üzlet, ahol a helyiek mellett mi is bevásárolhatunk.

Korfu - VárosházaA Listontól néhány perces sétára érhetjük el a városháza reneszánsz épületét, mely a Szent János templom melletti leejtős téren áll. A kastélyt a Pantokrator hegyen kitermelt fehér kövekből építették, és változatos története során volt nemesi kúria, tengerésztiszti klub és operaház is. Homlokzatát domborművek díszítik. A városháza mellett áll a Keresztelő Szent János templom, mely a középkorban igen fontos szerepet töltött be a sziget életében. Vallási központ és temetkezőhely is volt egyidejűleg. A bejárat freskóját a krétai Damaskinos mester készítette, aki El Greko első tanítója volt. Itt beszélt a templom előtti téren összegyűlt hatalmas tömegnek Teotokis a legnagyobb ortodox prédikátor. Korfunk 90 ezer ember él, ennek egyharmada a fővárosban. Bizánc és Velence után 1797-ben Napóleon csapatai vették át az uralmat, majd rövid orosz és török megszállás után 50 évig a britek uralkodtak. A sziget lakói elviselték a megszállást, sőt hajlandók voltak tanulni a hódítóktól. Az oroszoktól vidámságot, a törököktől üzleti érzéket, az angoloktól erőskezű irányítást, a franciáktól modern gondolkodást tanultak. Ma is kicsit mások, mint a szárazföldön élő görögök. Nyitottabbak, büszkébbek és hagyománytisztelőbbek. Ezeket a tulajdonságokat tükrözi a város arculata is. A velencei patricius házak a 19. századi francia és angol palotákkal együtt alkotnak harmonikus házsorokat. Modern épületeket itt mutatóban sem találhatunk.

Korfu - Szent Spiridon templomSzent Spiridon Korfu védőszentje. A 4. században Ciprus püspöke volt. A róla elnevezett templom kifejezetten azért épült, hogy a csodatévő szent Konstantinápoly eleste után titokban Korfura hozott földi maradványainak méltó nyughelyet adjon. A mumifikálódott szent díszes szarkofágjához most is zarándokolnak a vallásos görögök. Évente négy alkalommal az Esplanadaból induló látványos körmenettel tisztelegnek előtte. Ez az augusztus elejéig itt tartózkodó turistáknak is emlékezetes élmény lehet. A templomokban általában nem szednek belépti díjat, de jó néven veszik, ha kisebb adományokkal, például gyertyavásárlással támogatjuk a fenntartásukat, illetve felújításukat.  

 


Google
 
 

Venus Apartmanház - Benitses, Korfu, Görögország